جلسه بررسی طرح احیای مسیر گردشگری بافت تاریخی میبد با حضور دکتر میرمحمدی برگزار شد.
به گزارش ایرنا؛ جلسه ای با حضور دکترمیرمحمدی، حسین فلاح فرماندار، برخی از مسئولین ذی ربط، دکتر جندقی و عبدالعظیم پویا جهت بررسی طرح پیشنهادی میراث فرهنگی در مورد احیا مسیر گردشگری بافت تاریخی برگزار شد.
فرماندار میبد در این جلسه گفت: تعریف مسیر گردشگری و ایجاد ساختار در بافت تاریخی فرآیندی است چند ساله که نیاز به بررسی و تحقیق فراوان برای دور نگه داشتن آسیب از بناهای تاریخی دارد.
حسین فلاح افزود: همراه با اندیشه برای دور نگه داشتن آسیب از بافتهای تاریخی ، تلاش برای جلوه نوین بخشیدن به آنها نیز ضرورت دارد.
وی تصریح کرد:نگاه به میراث و بناهای تاریخی متاسفانه نگاهی صفر یا صد است ، گاهی به طور کامل تخریب این آثار دنبال میشود و گاهی نیز ترس از کوچکترین آسیب رسیدن به آنها را داریم.
فرماندار میبد ادامه داد: طرح مورد نظر برای ایجاد مسیر گردشگری طرح خوبی است که باید با استفاده از ظرفیتها و به صورت امانی کار کردن همراه با بررسیهای لازم آن را پیگیری کرد و با این نگاه شهر را برای ثبت جهانی آماده کرد.
نماینده مردم تفت و میبد در مجلس شورای اسلامی هم گفت:طرح مورد اشاره به عنوان یک طرح خام و اولیه میتواند با عملیاتی شدن همراه با انجام بررسی برای پرهیز از آسیب زدن به بافت تاریخی ، برند و چشم اندازی برای شهر شود.
سید جلیل میرمحمدی افزود: لازم است در هنگام عملیاتی شدن طرح همه صفر تا صد ساخت با نمای باستانی به صورت خشت و گل و با استحکام و فنی انجام شود.
وی واقع گرایی در ارتباط با اجرای طرح و سپردن آن به بخش خصوصی و نگاه تجاری داشتن در ساخت برای بهتر نتیجه دیدن به خاطر جاذبههایی که میتواند داشتهباشد را یادآور شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد هم با اشاره به اینکه طرحهای میراث یا شامل مرمت و یا خواناسازی است ، گفت: طرح یاد شده ترکیبی از مرمت و خوانا سازی است ولی خوانا سازی آن پررنگتر است.
سید مصطفی فاطمی افزود:در طرحهای میراثی حفظ هویت تاریخی و باستانی و عدم تعرض به ساختارهای بنا و حفظ حریم و تحقق پذیری پروژه باید مورد توجه قرار گیرد و در ارتباط با این پروژه باید بررسیهای لازم برای داشتن انعطاف انجام شود.
وی در ادامه با ایراد گرفتن از اجرایی نشدن کامل طرحها به دلیل تضاد با میراث گفت: اجرایی شدن این طرح که نیاز به آزاد سازی هم دارد ، هماهنگی و همکاری لازم دارد.
رسول مشتاقیان رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میبد نیز اقتصادی بودن طرح و عدم مداخله آن در بافت تاریخی را یادآور شد و گفت: این طرحی ، طرحی شاخص و اثرگذار و راه گشا برای احیای حصار و خندق است که میتواند با مورد توجه قرار گرفتن مکانها و بازارهای سنتی شهر را به صورت زیر گذر به هم متصل کند.
فعال و محقق فرهنگی میبد هم گفت : میبد تنها شهری است که به عنوان بازمانده شهرهای ایران تمام عناصر شهر باستانی مانند کهندژ ، شارستان و خندق را در خود دارد.
سید عبدالعظیم پویا افزود: آسیب دیدن این بناها هویت شهر به عنوان یک میراث ملی و جهانی را دچار خدشه میسازد.
وی اظهار کرد: متاسفانه در ۵۰ تا ۶۰ سال اخیر تصرفاتی در خندقها شد برخلاف گذشته که خندق ها بدون تصرف تبدیل به باغ میشد که بهترین استفاده بود.
فعال فرهنگی میبد بر انجام بررسیهای لازم برای اجرایی شدن این طرح که بافتهای تاریخی نارین قلعه و شاه عباسی و با توسعه آن بافتهای دیگر و بازارچه سفال را به صورت زیرگذر به هم وصل میکند ، تاکید کرد.
پدر صنعت میبد به عنوان یکی از سرمایه گذاران این طرح هم گفت: آدم بودن شرط اول برای انجام و سرانجام موفق هر کاری است و این طرح نیز با همکاری همه افراد دلسوز و توانا و پیگیر انجام شدنی است .
مسعود جندقی افزود: بخش خصوصی توان در همکاری برای عملیاتی شدن این طرح را دارد و با همراهی بخش دولتی و مطالعه و تحقیق طرح به سرانجام میرسد.
به گفته مدیر پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی میبد احیای بافت تاریخی باید بدون مداخله زیاد در آن انجام گیرد و لازم است در عملکرد احیا و ایجاد بناهای میان افزا بهبود بافت مورد توجه قرار گیرد.
سیما حشمت افزود: این طرح به اصلاحات زیاد برای به مرحله اجرا رسیدن نیاز دارد تا در هنگام به سرانجام رسیدن هر فرد احساسی از وجود خندق در آن مسیر گردشگری داشتهباشد.
سید علی اکبر اسعدی مسوول واحد عمران و بازآفرینی فضاهای شهری هم اعتبار ناچیز حوزه بازآفرینی را یادآور شد و توضیحاتی در ارتباط به اجرایی نشدن کامل پروژه راسته بازار ارائه داد.
یک سوم وسعت شهرستان میبد دارای بافت تاریخی است .
مهمترین مسیر گردشگری میبد مسیر نارین قلعه به طرف مجموعه شاه عباسی و یخچال این شهر است.
بافت های تاریخی در ۱۷ محله میبد پراکنده است و از بناهای تاریخی این شهرستان می توان به برج کبوترخانه، نارین قلعه، مجموعه شاه عباسی، مسجد جامع و قلعه مهرجرد اشاره کرد.
ثبت دیدگاه