گفتگوی دکتر میرمحمدی با روزنامه خراسان درباره طرح تحقیق و تفحص از سازمان اوقاف و امور خیریه کشور ?
http://khorasannews.com/newspaper/page/21264/1/786992/0
اوقاف در اتاق شیشهای
غفوریان-سازمان اوقاف و امور خیریه کشور، روز گذشته با رای قاطع نمایندگان به اتاق شیشه ای مجلس رفت تا پاسخگوی موضوعاتی باشد که نمایندگان، آن را «ابهام در درآمدها و واگذاری ها»، «بی برنامگی»، «پاسخگو نبودن» و… خواندند. ما در این گزارش ضمن بررسی دلایل تحقیق و تفحص از اوقاف ، با دکتر سید جلیل میرمحمدی میبدی نماینده متقاضیان تحقیق و تفحص در مجلس گفت وگو و ابعاد ماجرا را کند وکاو کردیم.
این یک مزیت است نه نقص
بی شک، سوال از دستگاه ها و حتی نهادهای حاکمیتی خارج از نظارت «دولت» و قرار دادنشان در محل پاسخگویی آن هم در مجلس شورای اسلامی به عنوان «خانه ملت»، نه تنها نقص و ایراد نیست بلکه، یک مزیت بزرگ و ستودنی برای سرزمینی است که اصالت فرهنگی و دینی اش را از آموزه ها و روش مولای عدالت، امیرمومنان علی (ع)، الگو گرفته است. مولایی که در برابر مدیران و استانداران خود در حوزه مسئولیت هایشان، هیچ تعارف و رودربایستی نداشت. در این باره کتاب شریف نهج البلاغه، نمونه های متعدد ،گفتمان ساز و الگوهای جامعی را پیش روی اندیشه و نگاه ما قرار داده است.
حال، رسانه های معاند و افرادی که دل در گرو منافع این سرزمین ندارند، این تحقیق و تفحص را بهانه ای برای تاخت و تاز قرار دادند و می دهند.با این حال مجلس خود با وجود آگاهی از این رذالت بدخواهان ، در این عرصه مهم گام نهاد. در واقع نمایندگان بر اساس حق مردم و قانون، با وجود آگاهی از شیطنت هایی که در پی این تحقیق و تفحص پدید خواهد آمد، مقتدرانه و شفاف با مردم سخن گفتند و تلاش دارند ضمن ارائه گزارشی از عملکرد سازمان اوقاف، از ناکارآمدی ها، ترک فعل ها و بی برنامگی های احتمالی در این مجموعه جلوگیری کنند.
نماینده مجلس: تلاش کردیم کار به این نقطه نرسد
اما چرا مجلس متقاعد شد، که این تحقیق و تفحص را از سازمان اوقاف پیگیری کند؟در پاسخ به این پرسش، باید به گزارش نهایی کمیسیون فرهنگی که دیروز در مجلس قرائت شد، مراجعه کنیم. ابعاد وسیع مسائل و چالش های مدیریتی، ابهام ها و بی برنامگی در این سازمان بخشی از این دلایل است که ما آن را این جا مرور خواهیم کرد.
اما قبل از آن دکتر سید جلیل میرمحمدی نماینده متقاضیان تحقیق و تفحص که ما عصر روز گذشته با وی گفت وگو کردیم، این طور گفت: من در حدود۲ سال با برپایی جلسات متعدد ومکرر تلاش کردم که کار به این مرحله نرسد، اما متاسفانه چون همراهی نشد از اهرم نظارتی تحقیق وتفحص استفاده کردیم و خوشبختانه مجلس هم با رای بالای 80 درصدی(170 رای از 209 نفر) آن را مصوب کرد، مردم عزیز بدانند که این موضوع برای مجلس مهم است و از آن جا که این مسئله برای مردم هم مهم است بی شک از حقشان کوتاه نخواهیم آمد و نتیجه را به طور شفاف با آن ها در میان خواهیم گذاشت.
محورهای تحقیق و تفحص چیست؟
آن چه خبرگزاری ملت از صحن علنی روز گذشته مجلس گزارش کرد، می گوید، این طرح با عنوان تحقیق و تفحص از «درآمدها، نحوه هزینه کردآن و موقوفات رها شده سازمان اوقاف و امور خیریه» در صحن قرائت شد و به 17 محور اشاره داشت که ما بخش هایی از آن را مرور می کنیم:
– چرا موقوفات بسیار زیاد واقفین بدون برنامه رها شده است؟ برنامه سازمان در نذری های چند صد میلیارد تومانی مردم در بقاع متبرکه چیست؟
-گزارش مبسوط از رقبه ها و موقوفاتی که سالیان سال است به ثمن بخس در اختیار افراد ذی نفوذ و غیر مرتبط قرار گرفته است.
-گزارش مبسوط از میزان مبالغ موجود در حساب های بانکی ادارات کل و سازمان که ماه هاست در بانک ها رسوب یافته است.
– ارائه گزارش عملکرد در خصوص احیای ده ها میلیارد تومان موقوفات رها شده در کشور
– گزارش از اعمال مدیریت طی 5 سال اخیر جهت کاهش نارضایتی مردم از عملکرد صف و ستاد سازمان اوقاف
– گزارش از میزان کمک های بلاعوض به سازمان ها، نهادهای فرهنگی مذهبی و علمی طی 5 سال گذشته
– پاسخگو نبودن مدیران اوقاف به دستگاه های مختلف.
رهاشدگی ده ها میلیارد موقوفات
میرمحمدی همچنین روز گذشته در نطق خود در مجلس، در توضیحات بیشتر گفت: برخی افراد در سازمان اوقاف با سلب مالکیت از مردم، اموال مردم را تصرف می کنند و در این زمینه شفافیت و اطلاع رسانی مناسبی برای
هزینه کرد عواید حاصل از موقوفات وجود ندارد. آن طور که خبرگزاری ایکانا گزارش نقل کرده است، این نماینده مردم در مجلس اضافه کرد: شاید ده ها هزار میلیارد تومان وقف حدود 30 تا 40 سال رها شده است و گاهی اوقاف به صورت بی رویه موقوفات را اجاره و پذیره می دهد که نارضایتی مردم به ویژه مستاجران اوقاف را به دنبال داشته است. وی یکی از موارد غیرشفاف در سازمان اوقاف را شفاف نبودن میزان واگذاری موقوفات دانست و اظهار کرد: در این حوزه موقوفات به مجموعه و افرادی واگذار شده که جای سوال دارد و به برخی که اهلیت دارند، واگذار نشده که لازم است در این زمینه اطلاع رسانی شفاف صورت گیرد. میرمحمدی یادآور شد: اوقاف هیچ برنامه ای برای موقوفات رها شده ندارد،
زمین های مرغوبی که وجود دارد هیچ برنامه ای
برای آن وجود ندارد و اراده ای برای تبدیل به احسن کردن آن در اوقاف نیست.
به دنبال رفع خلاء های مدیریتی در اوقاف و گره گشای از کار مردم هستیم
دکتر سید جلیل میرمحمدی، نماینده متقاضیان تحقیق و تفحص از اوقاف و عضو کمیسیون اصل نود به خراسان گفت: ان شاءا… هفته آینده اعضا و رئیس طرح تحقیق و تفحص از اوقاف را در مجلس تعیین می کنیم و به محض صدور ابلاغ ها برای مسئولان این طرح، کار تحقیق وتفحص آغاز خواهد شد. میرمحمدی افزود : از تمامی ظرفیت های نهادهای نظارتی و مردمی شامل شکایات و اطلاعاتی که آنان از تضییع حقوقشان و عملکردهای نادرست اوقاف دارند استفاده خواهیم کرد. ما بسیاری اطلاعات از خود ادارات اوقاف استان ها داریم که قطعا با مجموعه این اطلاعات و آگاهی ها، گزارش طرح تحقیق و تفحص از اوقاف را به طور شفاف به مردم عزیز گزارش خواهیم داد و اگر خدای ناکرده تخلفی در این مجموعه وجود داشته باشد، آن را به قوه قضاییه گزارش خواهیم کرد.دکتر میرمحمدی تاکید کرد: بخشی از گلایه های مردم از اوقاف، معطوف به چالش اراده حل مشکلاتشان در این نهاد است. در واقع تلاش ما نیز این خواهد بود که بتوانیم با این اقدام، خلأهای مدیریتی و گره هایی را که در کار مردم ایجاد شده، برطرف کنیم. معتقدیم در این مجموعه، بسیاری از موارد که به امور مدیریتی بر می گردد، به سادگی قابل رفع است و امکان گره گشایی از امور مردم دارد که متاسفانه به دلیل کم توجهی به آن، باعث نارضایتی مردم شده است.
وی اظهار کرد: تلاش می کنیم بتوانیم گزارش این تحقیق و تفحص را به موقع به صحن مجلس، مسئولان و تصمیم سازان در این امر، ارائه دهیم و امیدواریم مدیریت تعاملی حوزه وقف در کشور با این تحقیق و تفحص ارتقا یابد و به جایگاه اصلی خود نایل شود.
ثبت دیدگاه